TABAN FİYATIN 30 TL ALTINDA OLMAMASI GEREKİYOR
Zerdeci, “Çay geliri bölgede yaklaşık 1 milyon insanı doğrudan veya dolaylı etkiliyor. Girdi maliyetlerindeki, vergilerdeki ve ürün fiyatlarındaki artış, müstahsilleri zor durumda bıraktı” diyerek, taban fiyatın 30 TL’nin altına düşmemesini savundu.
GİRDİ MALİYETLERİNDE YÜZDE 50 SÜBVANSİYON TALEBİ
2023 seçim döneminde gübre fiyatlarında yüzde 50 sübvansiyon vaadini hatırlatan Zerdeci, bu desteğin yeniden uygulanmasını ve devlet tarafından karşılanmasını istedi.
ÇAYKUR DIŞINDAKİ ALICILAR DENETİM ALTINDA
Zerdeci, “Çaykur dışındaki alıcıların, taban fiyatın altında alım yapmasının önüne geçilmeli; böylece hem üretici korunur hem de piyasa dengesi sağlanır. Çaykur dışındaki alıcılar tarafından yaş çayın taban fiyatından daha düşük fiyattan alınmasının önüne geçilmesi, Çaykur’un zarar etmemesi, yaş çay ve kuru çay piyasalarındaki istikrarın sağlanması için Bakanlık tarafından sezon başında açıklanan yaş çay fiyatına eş zamanlı olarak yeni maliyetlerle orantılı olarak kuru çay zammını da açıklanması gerekmektedir” dedi.
KURU ÇAY VE İHRACAT İÇİN ÖNERİLER
Türk çayının dünya markası olabilmesi için hasattan işlenmeye kadar tüm aşamalarda kalite standartlarının yükseltilmesini isteyen Zerdeci, Tarım Bakanlığı ve Çaykur iş birliğiyle gerekli çalışmaların hızla başlatılması çağrısında bulundu. Başkan Zerdeci, “Türk çayının marka değerinin yükseltilmesi kaliteli üretim yapılarak Dünya markası yurt dışında talep edilen bir ihraç ürünü olabilmesi için çay üretiminin başından sonuna kadar olan tüm süreçlerde tarladan başlayan dikiminden, budamasından, gübrelemesine, kalite standartlarına uygun toplanıp standartlara uygun şekilde fabrikalarda işlenmesine kadar bütün aşamalarda kaliteli bir şekilde üretilmesinde Tarım Bakanlığı, Çaykur’un öncülüğünde gerekli çalışmaları bir an önce başlatmalıdır” dedi.
MEVSİMLİK İŞÇİ ALIMINDA ŞEFFAFLIK VE KURA
Yeniden Refah Partisi olarak Çaykur’un mevsimlik işçilerde kura usulünü sürdürmesini olumlu bulduklarını vurgulayan Zerdeci, geçmiş yıllardaki şeffaf alım sisteminin korunması gerektiğini belirtti.
İKAMET ŞARTINI OLUMSUZ DEĞİL, OLUMLU BULUYORUZ
Göç sorunu yaşayan gençlerin istihdamına katkı sağlayacak ikamet şartını desteklediklerini söyleyen Zerdeci, “Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın öncelikli olarak istihdam edilmesi büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“179 GÜN ÇALIŞMA SÜRESİNDE MAĞDURİYET YAŞANMASIN”
Yeni düzenlemeden kaynaklanan belirsizliklerin, 179 günlük çalışma süresini olumsuz etkilememesi gerektiğini vurgulayan Zerdeci, mağduriyet yaşanmaması için hükümetten ek tedbir alınmasını talep etti.