Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan saraydaki imparatorluk dönemi arşivinin, Cumhurbaşkanı tarafından Osmanlı Arşivleri'ne devrine emir verildi ve bunun için çalışmalar bir yıla yakındır devam etmektedir.

İçerisinde başta padişahların yazışmaları olmak üzere, devletin en üst seviyesindekilerin resmî muhaberatının, saray teşkilatı ile ilgili kayıtların, Osmanlı tarihinin Hürrem Sultan, Mahpeyker Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan gibi meşhur hanımlarının ve daha birçok önemli evrakın yer aldığı 230.000 civarında belgeden bahsediyorum! İşin tuhaf ve acı tarafı, padişahların Topkapı Sarayı'nı terk etmelerinin üzerinden 1,5 asırdan fazla, Cumhuriyet'in ilanından buyana da 90 küsur sene geçmiş olmasına rağmen bu arşivin tam olarak hala tasnif edilememesi idi!

Osmanlı Tarihi'nin tam olarak yazılamamasının sebeplerinin başında saray arşivinin tasnifinin tamamlanamaması ve bir türlü tam olarak açılamaması geliyordu.Topkapı Sarayı'ndaki evrakın bir kısmı Osmanlı Arşivleri'ne nakledilmiş, götürülenlerin tasnifleri yapılmıştı ama belgelerin çoğu Saray'da atıl vaziyette duruyordu. Yani koskoca bir Osmanlı Arşivi mevcuttu ama Osmanlı Sarayı'nın belgelerinin bir kısmı bir tarafta, diğer kısmı başka bir tarafta idi.

Saray arşivinin Osmanlı Arşivleri'ne nakli bir-iki hafta içerisinde tamamlandıktan sonra tasnifi birkaç ay içerisinde bitirilecek ve bu bilgi hazinesi araştırmacıların istifadesine açılacak... Darısı, maalesef hala atıl vaziyette duran ve tasnifi bir türlü tamamlanamayan Genel Kurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) ve Denetleme Başkanlığı Arşivi'ndeki evrak ile Dışişleri Arşivi'nin ve her nedense Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü'nde saklanan 'Timar ruznamçeleri'nin başına! Kaynak: Yazar Murat Bardakçı