Kurban, Allah rızası için kurban bayramı günlerinde, kurban olabilen hayvanları kesmektir.
Sadaka-ı Fıtır vacip olan kimselere kurban kesmekte vaciptir. Kurbandan maksat kan akıtmaktır.
Sağ olarak fakirlere bağışlanan hayvanlar kurban edilmiş olmazlar. Kuran-ı Kerim 'de 'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.' 22 Peygamberimiz, 'Hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyen namazgahımıza yaklaşmasın' buyurmuşlardır.
Kurbanın hikmet ve faydaları, Bir yıl boyunca evine et girmeyen fakir kimseler et ihtiyaçlarını kısa bir sürede olsa gidermiş olurlar.
Kurban kesmek, Allah yolunda hiç bir fedakarlıktan kaçınılmayacağının işaretidir. Dini bayramlarda Müslümanlar birbirleriyle daha çok yardımlaşır ve kaynaşırlar.
Yukarıda saydığımız faydaların yanı sıra kurban kesen kişi bir vacibi yerine getirmenin sevincine ve huzuruna kavuşur. Kurban kesen Müslüman fakirlere yaptığı yardım sebebiyle toplum içinde sevilir ve sayılır.
(Cimrilerin en kötüsü [vacip olduğu halde] kurban kesmeyendir.) [S. Ebediyye]
(Hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyen, namaz kıldığımız yere gelmesin!) [Hakim]
(Kurbanın postunun her kılına ve her parçasına bir sevap vardır.) [Hakim]
(Kurbanlarınız semiz olsun. Onlar Sıratta bineklerinizdir.) [Zad-ülmukvin]
(Kurbanın derisindeki her tüy sayısınca size sevap vardır. Kanının her damlası kadar mükafat vardır. O sizin mizanınıza konacaktır. Müjdeler olsun!) [İbniMace]
(Kurbanlarınızı gönül hoşluğuyla kesin! Çünkü hiçbir Müslüman yoktur ki, kurbanını kıbleye döndürüp kessin de, bunun kanı, boynuzu, yünü, her şeyi kıyamette kendi mizanına konan sevabı olmasın!) [Deylemi] (Sevap umarak kurban kesen, Cehennemden korunur.) [Taberani]
(Kurban bayramında yapılan amellerden Allahüteala katında kurban kesmekten daha kıymetlisi yoktur. Daha kanı yere düşmeden Allahüteala, onu muhafaza eder. Onunla nefsinizi tezkiye edin, onu seve seve kesin!) [Tirmizi](Ya Fatıma, kurbanının yanına git! Kesilirken orada bulun! Kurbanının yere akacak ilk kandamlasıyla, geçmiş günahların affedilir.) [İ. Hibban] (Kesilen kurban, Kıyamette, etiyle, kanıyla 70 kat büyüyerek mizana konur.) [İsfehani].Allahü teladan hepinize şimdiden hayırlı kurban bayramları diliyorum. Mübarek olsun.