Rize ile Erzurum'u 12 ay kesintisiz birbirine kavuşturacak ve ortalama 3 saatte ulaşılabilecek Ovit tünelinin sonuna geliniyor. Ülkemizin en büyük, dünyanın ise en uzun ikinci tünelinde bu ayın Ağustosu'nda ışık görünmüş olacak. 2017 yılının sonlarına doğruda inşallah hizmete açılması planlanmıştır. Türkiye'nin en uzun tüneli olacak olan, Ovit'le ilgili bilgilerimizi gelin bir defa daha tazeleyelim. 15 Kilometre uzunluğunda, çift tüpten meydana gelen tünel Rize'nin İkizdere İlçesi Sivrikaya Köyü'nden başlayıp, Erzurum'un İspir İlçesi'nden çıkacak. Tünel uzunluğu ile dünyanın en uzun 3. Türkiye'nin ise en uzun tüneli olacak. Tünelin tamamlanması ile Rize-Erzurum Karayolu Mardin'e kadar uzanacak. Rize ile Erzurum arasındaki karayolu mesafesi 60 kilometre kısalacak.


Rize - Erzurum Karayolu'nun 2.680 rakımındaki Ovit Geçidi, sert geçen kış şartlarından dolayı yılın yaklaşık 8 ayı geçit vermiyor. Bu yeni proje ile Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine bağlanması, böylece bölge illeri arasındaki ticarî ve kültürel alışverişin canlandırılması hedefleniyor.
13 Mayıs 2012 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan tünel, 2017'de tamamlanıp hizmete açıldığında, Diyarbakır'dan 4-5 saatte Karadeniz'e ulaşılabilecek. Bu tünele ilave olarak, 7 bin 200 metrelik Kırık Tüneli de yapımı da hızla devam etmektedir.


Ovit Tüneli, projesi sadece stratejik bir öneme haiz değil. İnşaat tekniği bakımından da önemli yenilikleri var. Ülkemizde ilk defa kullanılan tünel delme makinesiyle açılmaktadır. Bu şekilde inşaatın hızlı bir şekilde bir kaç yılda tamamlanmış oluyor. Türkiye de en uzun tünel olarak, en kısa zamanda hizmette açılan tünel olarak ta tarihe geçmiş oluyor. Bağlantı yollarıyla 17 kilometreyi geçen bu projenin maliyeti tamamlandığında bir katrilyonu bulacaktır. 2016 yılında bitecek ve 2017 yılında hizmete açılacak olan, devrim sayılacak Ovit tünelinin müsebbibi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, millet ve bölge halkı olarak minnet ve şükranlarımızı arz ediyoruz. Bu halk dünya var oldukça, bu tarihi hizmetlerinizi hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu hizmetlerinizden dolayı da sizlere ve ülkemize düşmanlık yapanların da unutmayacaktır. Şimdi sıra Rize-Artvin havalimanımızın yapımına gelmiştir. İki dev projede ülkemize, bölgemize, bölge şehirlerimize ve halkımıza hayırlı ve uğurlu olsun.