Her dinin kendisine has bir medeniyeti ve onu diğerlerinden ayıran farklı nitelikleri vardır. Ancak bu vasıflarla başka dinler arasında varlığını muhafaza eder. Bir toplumun -özellikle- diğer milletlerle ilişkilerinde kendi kimliğinin unsurları, aidiyeti açıkça belli olur. İslam da Müslüman olan kimseye en mükemmel şekliyle kimlik ve aidiyet vermektedir. Dolayısıyla Müslüman kimliğinden ve aidiyetinden İslam unsurunu çıkarmak ve onu, dini devreye sokmadan tanımlamak mümkün değildir. Çünkü bu hem eşyanın tabiatına, hem de dinin talimatına aykırıdır. Eşyanın tabiatına aykırıdır; çünkü Müslüman, bu vasfını, bu nitelikle varoluşunu İslam'dan almaktadır. Fert hem Müslüman olsun, hem İslamsız tanıtılsın, cemiyet hem Müslüman olsun, hem de İslam'ı devreden çıkararak kimlik ve aidiyet arasın, bu mümkün değildir ve varoluş şartlarına aykırıdır.

İslam, kimlik kazandırmaya önem verdiği gibi kimliği korumaya da önem vermiştir.

Yüce İslam dininden, İslam'ın güzel ahlakından ve insan haklarından haberi olmayan bazı cahilleri ve ahmakları işitiyoruz. Böyle kimseler, kızlarla, oğlanlarla, zevk, safa, fuhuş içinde, çalgı, oyun, kumar ve içki ile ömürlerini ziyan ediyorlar. Zevkleri için lazım olan parayı, hak, hukuk ve kanun tanımadan topluyorlar. Bu taşkınlıkları, hileleri ve azgınlıkları ile hem kendilerine, hem de cemiyete, insanlara, canlara ve ırzlara zarar veriyorlar.

Böyle yapmakla Avrupalılara ve Amerikalılara benziyoruz, diyerek batılı olduklarını ifade ederek övünüyorlar. Dini, imanı, temiz ahlakı olan, herkesin hakkını tanıyan, doğru, namuslu Müslümanlara, gerici ve yobaz diyorlar. Böylece maneviyattan uzak yaşantılarıyla kendilerini avutuyorlar.
Bütün Avrupalılar, Amerikalılar, dinlerine bağlı oldukları için, akılsız da, yalnız bunlar mı akıllı? Felaket yolunda olduklarını, birkaç senelik zevk için, sonsuz azaplara sürüklendiklerini anlayamıyorlar. Tarihten de ibret almıyorlar. Halbuki İslamiyet; dünya zevklerinden hiçbirini yasak etmemiştir.

Bunların, hayvanlar gibi, açıkça, azgınca, zararlı olarak yapılmasını men etmiştir. Bunların tuzaklarına düşenlere, ancak acınır! Dünya zevklerine düşkün, gafil, can yakan ve başkasının malına, namusuna saldıranlar İslam dinini gençlerden saklıyorlar ise de, aklı olan bir insanın, fen, biyoloji ve astronomi bilgilerini öğrenince, dinleri inceleyerek, akla ve ilme uygun olan İslam dinini seçmesi icap eder. Bunu başaramayanın da, bütün dünyanın inandığı, Cehennemde sonsuz yanmak tehlikesi karşısında, korkarak, titreyerek hemen Müslüman olması lazımdır.
Kaynak: Tam İlmihal-Saadet-i Ebedîye