Rize'de iktidara rağmen belediye başkanlığını kazanarak 1989-1994 yılları arasında zor koşullarda hizmet eden Memiş Ali Usta'nın isminin herhangi bir yere verilmemesi ölüm yıldönümünde de anılmaması vefasızlık örneği olarak gösteriliyor. Umarız bu yıl aynı bu hatadan dönülür. Rize'de merhum Ekrem Orhon'a, İpsiz Recep'e ve Zavendikli Mustafa Hocaefendi'ye gösterilen hassasiyetine ilimize hizmeti geçmiş diğer büyüklerimize de gösterilmesi temennimizdir.

14 Aralık tarihi kaybettiğimiz Rize Belediyesi Eski Başkanlarından Memiş Ali Usta ölümünün 10. Yıldönümüdür.. Bu on yıl içinde 1989-94 yılları arasında Rize Belediyesi'nin 30. Başkanı olarak görev yapan Memiş Ali Usta için her hangi bir anma programı yapılmazken Rize'ye yaptığı hizmetler de yetkili ve etkililerce unutulanlar arasında yer almıştı. Oysa o bütün güzellikleriyle gönüllerde yaşıyor.

Şoförlükten, belediye başkanlığına
Babası Rize Pazarköy eşrafından Hafız Ali Ustadır. Hafız Ali Usta kardeşleriyle birlikte Rize Bezi (Usta Rize Bezleri) imalatının yanında çeşitli yerlerde maden arama çalışmalarında bulunmuş, Rize'ye Güneysu'ya ilk otobüsü getiren çalışkan ve saygın bir insandı. Annesi Rize İslampaşa Mahallesi'nden Tiryaki Ailesi'nden Zehra Ustadır. Muhsin, Tahsin, Hafize (Tiryaki), E. Şeyma ve Selma(Yurtsever) beş kardeşi vardır. Memiş Ali Usta Usta, 1934 yılında Rize Çarşı Mahallesinde dünyaya geldi. Rize İstiklal Okulunu bitirdi. 1955 yılında İstanbul Saint Benoit Fransız erkek lisesinde mezun oldu. İki yıl Rize'de şoförlük yaptıktan sonra 1957 yılında yüksek tahsil için Almanya'ya gitti. 1965 yılında Almanya Aachen Teknik Üniversitesi Maden-Metalürji Fakültesi'nden Maden Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Yedek subay olarak askerlik görevini İzmit Darıca'da yaptıktan sonra, tekrar Almanya'ya dönerek Ruhr Havzası Kömür İşletmelerinde Üretim Baş Mühendisi olarak çalıştı. 1977 yılında Türkiye'ye dönerek Karabük Demir- Çelik İşletmelerinde sırasıyla müessese Müdür Muavinliği ve işletmeler genel müdür muavini görevini 1982 yılına kadar sürdürdü. 1982–89 tarihleri arasında özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 1989 yılında Türkiye genelinde yapılan mahalli seçimlerde Doğru Yol Partisi'nden Rize İl Belediye Başkanlığı'na aday oldu ve 26 Mart 1989 da bu göreve seçildi.

Dürüstlüğüyle tanınır
Rize Eski Milletvekili Ahmet Kabil; o süreci şöyle anlatıyor: ' Belediye başkan adayı olarak kimi gösterelim arayışı devam ederken eski il başkanlarından Yusuf Tiryaki, bana ben birisini önereyim ama bilmem gelir mi? Dedi ve ekledi. Karabük Demir-Çelik İşletmeleri Eski Genel Müdür Yardımcısı çok iyi eğitim görmüş idaricilik tecrübesi olan, dürüstlüğü ile tanınan Memiş Ali Usta iyi bir adaydır dedi. Ben kendisine telefon edip talebimizi ilettim. Rize'ye geliyorum, görüşürüz diye cevap verdi bana. Rize'ye geldi, görüştük. Bütün arkadaşlarımız rahmetli Memiş Ali Usta'nın Rize'yi temsil edebilecek ilkeli ve seviyeli bir belediye başkanı olacağına karar verdik.

Babası istedi memleketine döndü
Memiş Ali Usta, yurt dışında tamamladığı yüksek eğitiminden sonra babasının isteği üzerine memleketine döndü. Usta; o günleri şöyle anlatmıştı: Babam hastalanmıştı. Beni çağırdı ben de babamın isteği üzerine memlekete döndüm. Babam bana «Oğlum kazandığın artık yeter, git memleketine yörene hizmet ver» dedi. Babamın nasihati üzerine hizmete talip oldum. Amacım siyaset değil, memleketime hizmettir. Rize'nin ekmeğini yemiş, suyunu içmiş bir insan olarak yöreme hizmet vermek istiyorum. Seçim gezilerimde bile siyaset yapmadığımı gördünüz. Bundan sonra da yapmayacağım. Önemli olan hizmettir. Bu hizmeti de bütün Rizeli hemşerilerimin destekleriyle yapacağız. Muhalefet partisinin Belediye Başkanı olmasından endişe etmiyorum. Belediyelerin gelirleri kanunlarla bellidir. Hepimiz aynı bayrak altında yaşıyoruz ve de aynı memlekete hizmet ediyoruz' demişti.

Herkesin başkanı oldu
Usta, görevi sürecinde herkesin başkanı oldu. Siyasetten uzak durdu. Rizelilerin gönüllerinde yer etti. İşte bu yüzden Rizeliler ona bu yüzden Derviş Ali ismini takmıştı.
Memiş Ali Usta 1994 yılından sonra vefat ettiği 2005 yılına kadar kardeşi Tahsin Usta'ya ait, 'Usta Ambalaj Sanayi' ve 'Ustalar Mermer' tesislerinde danışman olarak görev yaptı. Muhittin ve Mustafa adında iki oğlu vardır. Muhittin Usta Almanya'da serbest ticaretle uğraşmakta, Doç. Dr. Mustafa Usta Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.