Ekrem Orhan, 1911 yılında Derepazarı ilçesinin Bürücek köyünde doğdu. Babası Rize'nin tüccarlarındandı. İlkokulu Rize'de. Orta öğrenimini Robert Kolej ' de, yükseköğrenimini Amerika Birleşik Devletleri Illinois üniversitesinde tamamladı. İnşaat yüksek Mühendisi olarak 1936 yılında yurda döndü. 1948 yılına kadar inşaat müteahhitliği yaptı. 1948 - 1951 yılları arasında Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünde çeşitli görevlerde bulundu. 1951 ve 1963 yılları arasında serbest çalıştı. 1963 yılında Rize Belediye başkanlığına seçildi. 1973 yılında Rize Belediye Başkanlığı seçimini kaybetti. 1980 askeri harekatını müteakip yaptığı hizmetler takdir edilerek yeniden belediye başkanlığına getirdi. 1983 yılında vefat etti. Rize'ye yaptığı hizmetlere mukabil Rize Kalesi'nin surları içine defnedildi.

Ekrem Orhon, Rize'yi Doğu Karadeniz'in önemli bir merkezi yapmak için önemli adımlar attı. 'Denizi kara, karayı para yapan adam ' olarak tanındı. Eski Rize kasabasını bir kenara bıraktı. Denizi doldurarak dolgu sahası içine yeni bir şehir inşa etti. Bu sahada geniş caddeler, belediyeye gelir getiren iş hanları yaptı. Rize'nin büyümesi için Rize - İspir yolu, Rize Limanı ve Rize Hava Alanı gibi büyük projelerin sürekli takipçisi oldu. Dolgu alanından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, Sahil Camisine ve Atatürk Parkına arsa ve araziler bağışladı.

Rize'nin şehirleşme tarihine damgasını vurmuş olan, rahmetli Belediye Başkanı Ekrem Orhon'un Rize'nin Doğu ve Güney Doğu Anadolu'yu Karadeniz bölgesine ve Rize'ye bağlayan Ovit tüneli ile ilgili geçmişte geliştirdiği fikirleri ve çalışmalara öncü olmuş olan, rahmetli Ekrem Orhon Yüksek İnşaat Mühendisi olarak her yıl mezarının bulunduğu Kalede tören ve dualarla anılmaktadır.

Rahmetli Rize Belediye Başkanı Ekrem Orhon'un tarihe mal olmuş anlamlı sözleri, 'Bugün Rize Senden; Rize İçin Elinden Geleni Yapmanı İster.' 'Yerim Rize'dir benim, Rize'dir tek kederim. Her şeyimle Rize'yim, Rize'siz ne ederim.'