Dinimizin kıymet verdiği mübarek üç aylardan Recep ayı tövbe, hürmet ve ibadet, birkaç gün sonra başlayacak olan, Şaban muhabbet ve hizmet; Ramazan ise yakınlık ve nimet ayıdır. Alla-ü tela, Şaban ayını, Peygamberimize 'sallallahü aleyhi ve sellem' mahsus kılmıştır.

Şaban ayı ile ilgili hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Şaban-ı şerif, benim kendime mahsus bir aydır. Hak tela hazretleri Arş-ı alanın meleklerine azamet-i şaniyle buyurur ki: 'Ey benim meleklerim, gördünüz mü? Benim kullarım, sevgilimin ayına tazim ve hürmet ediyorlar. İzzetim, celalim hakkı için ben de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim.')
'Her kim, Şaban-ı şerifte üç gün oruç tutarsa, Hak tela, Cennet-i alada ona bir yer hazırlar.' [Ey Oğul İlmihali]
(Şaban, öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafil olurlar. Bu ayda ameller, alemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçluyken arz edilmesini isterim.) [Nesaî]
(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.) [Tirmizî]
Aişe validemiz buyuruyor ki:
(Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi.) [Buhari]
Bünyesi zayıf olan, Ramazan orucuna hazırlanmak için Şaban ayının on beşinden sonra, oruç tutmamalı, kuvvetli ve lezzetli şeyler yiyerek, vücudu kuvvetlendirmeli ve böylece farzları yapmaya hazırlanmalıdır.
Şaban ayının son günleri gökte hilali aramak da ibadettir. Çünkü oruca Ramazan hilalini görmekle başlanır. Şaban-ı şerif, hayırların çoğaldığı, bereketlerin indiği, hataların terk edildiği, günahların örtüldüğü bir aydır. Bu ayda Peygamber efendimize çok salavatı şerife okumalıdır.
Berat gecesi, Şaban ayının on dördünü on beşine bağlayan gecedir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaip gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) [İ. Asakir] ( Tam İlmihal)