Alim, dünyanın en güzel, en doğal ve en lezzetli çayına sahip olduklarını belirterek, 'Ülkemizin bir çok farklı bölgesinde maalesef yıllarca yine dışardan gelen yabancı menşeli çaylar tüketiliyor. Halbuki dışardan gelen çaylarda kimyasal katkı ve kalıntıların olduğu bilindiği halde, binlerce satıcı ve tüketici damak zevki diyerek, kimyasal katkılı bu çayları satmaya ve tüketmeye devam ediyor. Bölgemizde, Rize başta olmak üzere, Trabzon, Artvin ve kısmen de Giresun illerinde yaşayan bölge insanının en önemli tarım ürünü olan yaş çayımızdan elde edilen kuru çaylar bize fazlasıyla yetmektedir. Dışardan çay gelmesine hiçbir şekilde gerek yoktur. Bizim çayımız yüzde yüz doğal ve üzerine kar yağan tek çaydır. Buna rağmen çayımız elimizde kalabiliyor ve stok fazlası olabiliyor olması hepimiz için üzücüdür' dedi.

2019 yılı yaş çay kampanyasında elde edilen başarılı rakamlarla ilgili bilgiler veren Alim, 'Geride bıraktığımız 2019 yılı Çaykur için, üreticilerimiz için, çay tüketicilerimiz ve çayımızın satışını yapan ticaretçiler için oldukça karlı bir yıl olmuştur. Her alanda öncelik olarak tespit ettiğimiz, takibini tavizsiz yürüttüğümüz, yüksek verimlilik, kalite, tasarruf, üretim, satış, tanıtım, ürün çeşitliği vs. gibi önceliğimiz olan hedeflerimizi tek, tek tutturmuş olduk. 2017 yılında 53 bin ton, 2018 yılında 73 bin ton, 2019 yılında ise, 90 bin tona yakın kuru çay satışı gerçekleşmiş oldu. Kotolar yıllara göre, 1.500'den, 2.400'e, buradan da 3.400 kg. çıkmıştır. 2019 yılında 1. Sürgünde 288.000 ton, 2. Sürgünde 267.240 ton, 3. Sürgünde ise, 195.170 ton olarak, genel toplamda bu sezonda 750.400 ton yaş çay satın alarak, üreticilerimizin bizlere getirmiş olduğu çaylarını satın almış olduk. Geçen yılkı yaş çay kampanyamızda, organik çay alımımız, 31.000 ton, üretimi ise 5.700 ton olmuştur. Beyaz iksir olarak tanınan çayımızdan ise 286 kg. beyaz çay alımı sonucu, 50 kg. üretimimiz oldu. Ayrıca elimizde 300 kg. beyaz çayımız bulunmaktadır. 78 ton yeşil çayımız vardı, bu yıl ise 10 ton yeşil çay üretmiş olduk. Geçen yılkı siyah çay üretimimiz ise, 135.000 tondur' diye konuştu.

Çayın bölge ve ülke için önemine değinen Alim, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

'Ülkemizin en güzel bölgelerinden olan Doğu Karadeniz'de yaşayan ve yarım asırdır geçimini yaş çay tarımından elde eden milyonlarca yaş çay üreticimiz ve de hepimiz için çayımız damarlarımızdaki kanımız gibidir. Milli ve yerli bir içeceğimizdir, olmazsa olmazımızdır. Bölge insanımızın ve benimde en güzel özelliğimizden biriside, evde kahvaltı yapılmazsa gittiğimiz her yerde muhakkak çay ve simit ile kahvaltı yaparız. Zaten dünyada en çok çay tüketen ülke Türkiye'dir. Ülke olarak bu milli içeceğimizi tam anlamıyla değerlendirdiğimizi söyleyemem. Üretim ve tüketim dengemizi henüz tam sağlamış değiliz. O nedenle, daha çok çay tüketmeli, çayımızı yurt dışında daha çok satmalı, yerli yabancı tüm insanlara çayımızı ikram ederek, anlatarak ve tüketerek sevdirdiğimiz zaman stoklarımızda çay kalmayacaktır. Rize'ye gelene veya Rize'nin dışındaki bir şehre veya ülkeye gittiğimizde Rize'den hediye olarak çaylarımızı götürmeyi artırmalıyız. Bizler birkaç aydır Çaykur İstanbul Bölge Pazarlama Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Türkiye genelinde yüzlerce büyük gros marketi olan, Türkiye'nin en tanınmış büyük zincir satış mağaza ve marketleriyle bir araya gelerek, gerçekleştirdiğimiz olduğumuz satışlar sonucunda, Çaykur Altınbaş Klasik Demlik Süzen poşet ve türevleri cinsinden çaylarımız başta olmak üzere önemli satış başarıları elde etmeye devam edeceğiz.'

Haber: Bayram Ali Kavalcı

Editör: Haber Merkezi