RTEÜ'den yapılan açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Kafkas semenderinde (Mertensiella caucasica) Chytridiomycosis varlığının araştırılması' kapsamında, Kafkasya bölgesine endemik olan ve Türkiye'nin sadece Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ölçütlerine göre 'Kırmızı Liste'de 'Hassas hayvanlar' kategorisinde yer alan Kafkas semenderinin Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu'da yaşayan popülasyonlarında hayvanların Kitrid patojenleri tarafından enfekte edilip edilmediğinin araştırıldığı belirtildi.

Açıklamada bu proje kapsamında Kafkas semenderinin yaşadığı sucul habitatlarının kalitesinin de analiz edildiği aktarıldı.

Proje ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Altunışık, '7 farklı popülasyondan toplam 70 bireyin derilerinden sürüntü örneği alınarak DNA izolasyonları yapıldı. Ardından Real-time PCR tekniği kullanılarak Kitrid mantarı hastalığının (Chytridiomycosis) bu canlılara bulaşıp bulaşmadığı tespit edilmeye çalışıldı. Elde edilen sonuçlar bireylerin hiçbirinde kitrid mantarı hastalığının olmadığını gösterdi. Tehdit altında olan bir tür olması nedeniyle varılan bu sonuç tarafımızca olumlu karşılanmıştır. Su kalite sınıflandırmasına göre genellikle birinci kalite yani içilebilir su kalitesinde olan habitatlarda yaşayan bu tür genellikle yüksek rakımlı yerlerde, antropojenik etkinin nispeten daha az olduğu temiz sulak alanlarda yaşamaktadır.' dedi.

Rize’de 16 Mahalle ve Köyde Elektrik Kesintisi Yaşanacak Rize’de 16 Mahalle ve Köyde Elektrik Kesintisi Yaşanacak

Editör: Haber Merkezi