Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen 'Uyum Mahalle Buluşmaları'nın 17'ncisi Rize'de gerçekleştirildi.

Buluşmaya; Rize Vali Vekili Abdullah Şen, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Rize İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mürüvvet Serap Aydın, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Millî Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, İl Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı, çok sayıda bürokrat, yerli ve yabancı misafir katıldı.

ŞEN: MİSAFİRPERVERLİĞİN NE MANAYA GELDİĞİNİ GÖSTERMİŞ BULUNUYORUZ

Etkinliğin açılışında konuşan Vali Vekili Abdullah Şen, 'Hoşgörünün, misafirperverliğin, ensar ruhunun ne manaya geldiğini Türk milleti olarak, Türkiye Cumhuriyet Devleti olarak bütün Dünya'ya göstermiş bulunuyoruz. Bu noktada gösterdikleri sağlıklı duruşla mazlumların umudu, bu milletin medarı iftiharı ve Rize'nin özellikle iftiharı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza başta olmak üzere İçişleri Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığının Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile genel müdürlüğün bütün yetkililerin bütün Türkiye çapındaki çalışanlarına, sahada hizmet veren herkese canı gönülden teşekkürü bir borç biliyorum' dedi.

OK: BİZ GÖNÜLLERE GİRMEK İSTİYORUZ

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok konuşmasında, dünyanın 192 farklı ülkesinden 5 milyona yakın insanın Türkiye'de yaşadığını ifade ederek, 'Bunlardan yaklaşık 90 farklı milliyetten de 2 bin kişi Rize'de yaşıyor, 450'si üniversitemizde öğrenci. Yaklaşık bin Suriyeli koruma kapsamı altında var. Bin kişi de ikametimiz var. Sayıların bizim için bir kıymeti yok. Biz gönüllere girmek istiyoruz. Göç krizini fırsata çevirmek istiyoruz. Çok büyük bu zenginlik ve insan kaynağını bu ülkeyi daha ileriye taşıyabilmek için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu kararlılığımız sonuna kadar devam edecek. Burada bulunan kardeşlerimizin sıkıntılarını çözüp onlarla birlikte uyum içinde yaşamak akıllı olanın karıdır. Bugüne kadar 100'e yakın uyum ve faaliyet programını 81 ilimizin tamamında gerçekleştirmeye çalıştık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün de ve yarın da aramızda bulunan misafirlerimizin boynunu dünyanın hiçbir ülkesine ve hiçbir medeniyetine eğdirmedik ve eğdirmeyeceğiz' dedi.

KADIOĞLU: KOMŞULUK HAKKINI BİLMEK BU TOPLUMUN MAYASINDA VAR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, 'Türk toplumu ve yabancı misafirlerimizle birbirimizi sofra kültüründe buluşmak birbirimizi daha iyi tanımak amacıyla bu sofralarda bir aradayız. Komşusu açken tok olmamak, birbirimize yardımcı olmak, komşuluk hakkını bilmek bu toplumun zaten mayasında ve kültüründe var. Suriyeli kardeşlerimizle birlikte bizim Türk toplumumuzdaki kardeşlerimizle birlikte yaşarken o mahallenin örfüne, adetine birlikte yaşam kurallarına da riayet etmelerini özellikle istemekteyiz. Yabancı kardeşlerimize seslenmek istiyorum, çünkü ülkemizde 192 farklı milletten 5 milyona yakın insan bulunmakta tabii şartlar iyileştikten sonra, ülkenize döndükten sonra ülkenize geri döndüğünüz zaman burada yaşamış olduğunuz duyguları, düşünceleri birlikte ve kardeşçe yaşamak için Türkçe öğrenin' dedi.

AYDIN: BU ÜLKE MAZLUMU KORUMUŞTUR

Rize’de Şampiyona İçin Açılış Düzenlendi Rize’de Şampiyona İçin Açılış Düzenlendi

Rize İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mürüvvet Serap Aydın, 'Bu ülke, mahalle çatısı altında barındırdığı her bireyi himaye etmiştir, mazlumu korumuştur. Başkalarının farkına varan ve onları hesaba katan iyi insanlar arasında olmak ortak derdimiz olmalıdır. Anadolu medeniyetinin eşsiz vicdanı dünyaya bu sorumluluk bilinciyle bakmaktadır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz ile 81 ildeki taşra teşkilatımız din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın devletimizin bu vicdani sorumluluğu bilinciyle bütün kardeşlerimize hizmet vermektedir. İşte bu duygularla birbirimize, çevremize ve bütün insanlığa duyduğumuz sevgi ve saygının azalmamasını temenni ediyorum' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Mustafa Salihpaşaoğlu'nun bilgilendirme sunumu yaptığı etkinlikte; Suriye uyruklu Muhammet Ali Alali, Gürcistan uyruklu Avtandili Dangadze, Gana uyruklu Yahya Abdullai'nin başarı hikayelerine de yer verildi. Programda ayrıca şiir dinletisi, halk oyunları ekibinin sahne gösterisi, dans gösterisi, armonika dinletisi ve doğru bilinen yanlışların anlatıldığı video sunusu gerçekleştirildi.

FOTO GALERİ

Editör: Haber Merkezi