Arefe Günü, Kurban Bayramı'nın birinci gününden önceki gündür. Arefe Gecesi ise; Arefe Günü ile Kurban Bayramı'nın birinci günü arasındaki gecedir. Her mübarek geceye olduğu gibi, bu geceye de saygı göstermelidir.
Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
'Arefe Günü'ne hürmet ediniz! Çünkü Arefe, Allahü tealanın kıymet verdiği gündür.'
'Arefe Günü oruç tutanların, iki senelik günahları af olur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.'
'Arefe Günü 1000 İhlas okuyanın bütün günahları af olur ve duası kabul olur.' (Hepsini Besmele ile okumalıdır.)
'Arefe gecesi ibadet edenler, Cehennemden azat olur.'
TEŞRÎK TEKBİRLERİ; Arefe Günü (yarın) sabah namazından, Kurban Bayramı'nın dördüncü günü ikindi namazı sonuna kadar 23 vakitte, erkek ve kadın herkesin (Kadınlar yavaş söyler.) farz namazlardan sonra, selam verir vermez; (Allahümme entesselam...) demeden, Tekbîr-i teşrîki okuması vaciptir. Tekbîr-i teşrîk şöyledir:
'Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallah. Vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd.' Beş vakit farz namazlardan başka; Bayram nama-zından ve Bayram günlerine denk gelen Cuma namazından sonra da okunur. Camiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra okumak lazım değildir.
KURBAN NASIL KESİLİR; Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri temiz bir bezle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. İki ön ve bir arka ayağı birlikte bağlanır. Üç defa bayram tekbiri okunur. Sonra 'Bismillahi Allahü ekber' diyerek boğazının herhangi bir yerinden kesilir. Yemek borusu, hava borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört borudan üçü bir anda kesilmelidir.
KURBAN BAYRAMI; Erken kalkmak, Gusül abdesti almak, Misvak kullanmak, Güzel koku sürünmek, Yeni ve temiz elbise giymek, Dargınları barıştırmak, Kabirleri ziyaret etmek, Yüzük takmak, Güler yüzlü olmak, Camiye erken gitmek, Camiye giderken tekbir söylemek, Müminlere selam vermek, Müminlerle bayramlaşmak, Fakirlere sadaka vermek, Akrabayı ziyaret etmek, Din kardeşlerini ziyaret etmek, Ziyarette hediye götürmek, Misafirlere ikram etmek, Çok dua ve tövbe etmek, Çocukları mutlaka sevindirmek.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR;
Bayram namazı iki rekattir. Cemaatle kılınır. Birinci rekatte Sübhaneke'den sonra tekbir getirilerek eller üç defa kulaklara kaldırılıp birinci ve ikincisinde iki yana salınır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. Fatiha ve zamm-ı sûre okunup rükû ve secdeler yapılır. İkinci rekate kalkılarak, Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra, tekbir getirilerek iki el yine üç defa kulaklara götürülür. Üçünde de eller yana salınır. Dördüncü tekbirde, eller kaldırılmayıp, rükûa eğilinir. Secdeler yapılıp oturduktan sonra, selam verilir.
(Usûl şöyledir: İki salla bir bağla, üç salla bir eğil.)
Sevgili okuyucularım; Mübarek kurban bayramınızı, canı, gönülden tebrik ediyorum. Bu bayramın tüm İslam Alemi için hayırlara vesile olmasını, Allah-ü teladan niyaz ediyorum. b.a.k.