Parti kurma hazırlığı içinde olan Ali Babacan, bugün dilekçesini vereceklerini açıklarken, 'İçişleri Bakanlığı'na dilekçe veriliyor, 90 kişilik kurucular kurulu bugün dilekçemizi veriyor. Partimizin tüzüğü ve programının son halini verdik. Bu sabah da heyetimiz resmî başvurumuzu yapacak' demişti. Saat 10.30 itibariyle, partiden bir heyet kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi.

Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına konuk olan Babacan parti kuruluş çalışmaları hakkında bilgi verdi. Partinin ismini açıklamayan Ali Babacan, 'Partinin ismi çarşamba günü lansmanda teyit edeceğiz, o gün açıklayacağız' derken çok sayıda ismin gündemde olduğunu, 'DEVA' kısaltmasıyla 'Demokrasi ve Atılım Partisi' isminin de seçeneklerden biri olduğunu ifade etti.

Partinin kurucular kurulundan bir heyet parti kuruluş dilekçesini saat 10.30 itibariyle İçişleri Bakanlığı'na teslim etti.

'YENİDEN ÖZGÜRLÜK, YENİDEN DEMOKRASİ'

'Mevcut durumda bu ülkenin refaha ulaşması mümkün görünmüyor' diyen Babacan, 'Refah seviyesi artmış, özgürlük ortamının arttığı bir ülke istiyoruz. Bu yaparken yeniden özgürlük, yeniden demokrasi dememiz gerekiyor. Türkiye'de sorunlar konuşulamıyor. Türkiye'de sadece hapiste değil, tecrit edilmiş gazeteciler var. Parti programını çarşamba günü paylaştığımızda birinci sayfa basın özgürlüğü, tüzüğümüz birinci sayfa basın özgürlüğü. Sorun var diyeni susturuyorsanız, bu ülke sorunlarını konuşamıyor demektir. Problemlerini konuşamayan ülkenin çözüm ülkesi beklenemez' diye konuştu.

Sigaraya Bir Zam Daha Geldi! Sigaraya Bir Zam Daha Geldi!

YÖNETİM SİSTEMİ TARTIŞMASI

'Türkiye'nin temelinde kötü yönetim yatıyor' diyen Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında şunları söyledi:

'Geniş bir mutabakatla sistem oluşturulur. Çok önemli ama düzeltmek o kadar zor değil. Bu yönetim anlayışıyla ilgili. Yönetenler hukuk içinde mi, Meclis çalışıyor mu... Meclis'in denetim fonksiyonunun çalışır olması gerekir. Sistemde önemsizleşmiş durumda. Sistem değişikliği öncesi de pek çok sorun vardı. Büyük bir potansiyel varken, Türkiye, içinde bulunduğu şartları hak etmiyor.'

Partide kadın, genç ve engelli kotasına vurgu yapan Babacan, 'Abdullah Gül bize parti kuruluş aşamasında fikirleriyle destek oldu. Kurucu listemiz bugün duyulacak. Daha önce siyaset yapan 3'te 1 civarında. Yüzde 30 kadın oranımız var. Yüzde 20'si genç. Tüzüğümüze kadın, genç ve engelli kotası koyduk' diye konuştu.

9 MART DETAYI

Babacan'ın parti dilekçesini 9 Mart'ta vermesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 seçimlerinde sonrası 9 Mart 2003 yılında yenilenen Siirt seçimlerinde, milletvekili seçilerek Meclis'e girmişti.

Deva Partisi kurucu listesi:
Ahmet Edip Uğur
Ahmet Faruk Ünsal
Ahmet Ergin
Ahmet Burçin Yereli
Ali Babacan
Abdurrahim Aksoy
Abdurrahman Bilgiç
Abdurrahman Müfit Yetkin
Ali İhsan Merdanoğlu
Ali Rıza Babaoğlan
Ali Ufuk Yaşar
Altuğ Ankaralı
Arzu Kılıçlar
Ayşe Ezgi Yıldırım
Bahar Ekşi
Baran Deniz Bağatur
Bekir Sıtkı Aslan
Bilgehan Çetiner
Birol Aydemir
Burak Dalgın
Burcu Yağan
Bünyamin Ünlü
Canberk Demirci
Cavit Dağdaş
Cem Avşar
Cennet Uslu
Deniz Karakullukçu
Doğa Şanlıoğlu
Elif Esen
Essum Aslan
Evrim Rızvanoğlu
Fahriye Oya Kuyumcu
Fazıl Hüsnü Erdem
Ferayi Ökmen
Furkan Aydoğan
Gül Didem Pekuz
Gülay Göktürk
Gülçin Avşar
Haldun Hakcı
Hasan Canpolat
Hasan Karal
Hatice Dudu Özkal
Hatice Selvi Demirel
Hüseyin Nalbantoğlu
İdris Şahin
İhsan Günaydın
İlker Çelik
Kadircan Köşdere
İbrahim Alper Akalaın
İbrahim Dönertaş
İbrahim Gezer
İbrahim Halil Çanakçı
Kadriye Esra Aygün
Kemal Can Gür
Kerem Altun
Kerem Yavaşça
Mahmut Sami Topbaş
Medeni Yılmaz
Mehmet Avcı
Mehmet Emin Ekemen
Mehmet Şanver
Meltem Gürler
Merve Mollamehmetoğlu Keleş
Metin Gürcan
Mustafa Nuri Akbulut
Mustafa Satıcı
Mustafa Uçak
Mustafa Yeneroğlu
Münevver Helün Fırat
Nazlı Seda Vural
Nevim Bilici
Nihat Ergün
Oğuzhan Aygören
Ömer Rıfat Gencal
Ramiz Ongun
Rojhat Ölmez
Sadullah Ergin
Sanem Oktar Öğüt
Sedat Kadıoğlu
Selma Aliye Kavaf
Seyit Halil Özsoy
Tuğba Tapsız
Tunahan Elmas
Yasemin Bilgel
Zehra Zeynep Dereli
Zeynep Tatar

Editör: Haber Merkezi